Effectiveness of a group physiotherapy intervention from Primary Care in improving health and physical capacities in people with chronic low back pain
Efectivitat d'una intervenció fisioterapèutica grupal des d'Atenció Primària en la millora de la salut i les capacitats físiques en persones amb lumbàlgia crònica
Authors: Sheila Diaz Ejarque
Coauthors: Jordi Josep Múrria Nogués, laia Tomàs Farnós, Georgina Cardona Navarro, Miquel Vidal Franquet, Maria Bel Pastor, Joana Fabra Valls, Carme Martí Borràs, José Fernández Sáez, Estefania Ferreres Garcia
Keywords: Recurrent low back pain. Period prevalence. Physical therapy
Keywords: Dolor lumbar recurrent. Prevalença periòdica. Modalitats fisioteràpia
Abstract: Low back pain is one of the main reasons for consultation in Primary Care, with an 80% prevalence rate. This multifactorial condition tends to become chronic, representing a major impact on population health, the healthcare system, and the economy. A group-based physiotherapy approach focused on education and therapeutic exercise may represent an effective option for improving the health of these individuals.
Abstract : El dolor lumbar és un dels motius principals de consulta a l’Atenció Primària, amb una prevalença del 80%. La lumbàlgia, d’origen multifactorial, tendeix a cronificar-se representant un gran impacte en la salut de la població, el sistema sanitari i l’economia. L’abordatge fisioterapèutic grupal basat en educació i exercici terapèutic pot representar una opció efectiva per la millora de la salut d’aquestes persones.
08-12-2024
Sheila Diaz Ejarque
0 Comments
Citation: Sheila Diaz Ejarque, Jordi Josep Múrria Nogués, laia Tomàs Farnós, Georgina Cardona Navarro, Miquel Vidal Franquet, Maria Bel Pastor, Joana Fabra Valls, Carme Martí Borràs, José Fernández Sáez, Estefania Ferreres Garcia. Efectivitat d'una intervenció fisioterapèutica grupal des d'Atenció Primària en la millora de la salut i les capacitats físiques en persones amb lumbàlgia crònica. https://doi.org/10.24175/sbd.2024.000119 |
Received: December 08, 2024 Accepted: December 08, 2024 Published: December 08, 2024 |
Copyright: © 2024 Diaz Ejarque et al. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC), which allows, distribution, reproduction in any medium, provided the original author and source are credited and non-commercial use. |
Funding: |
Conflicts of Interest: |
Efectivitat d'una intervenció fisioterapèutica grupal des d'Atenció Primària en la millora de la salut i les capacitats físiques en persones amb lumbàlgia crònica
Sheila Diaz Ejarque1, Jordi Josep Múrria Nogués2, Laia Tomàs Farnós3, Georgina Cardona Navarro3, Miquel Vidal Franquet4, Maria Bel Pastor5, Joana Fabra Valls6, Carme Martí Borràs6, José Fernández Sáez7, Estefania Ferreres Garcia6.
1Fisioterapeuta (ABS Deltebre), 2Fisioterapeuta (ABS Ulldecona-La Sénia), 3Fisioterapeuta (ABS Amposta), 3Fisioterapeuta (ABS Amposta), 4Fisioterapeuta (ABS Ametlla de Mar-Perelló), 5Fisioterapeuta (ABS Gandesa), 6Fisioterapeuta (ABS Tortosa Oest), 6Fisioterapeuta (ABS Tortosa Oest), 7Investigador (USR Terres de l'Ebre), 6Fisioterapeuta (ABS Tortosa Oest).
Autor per correspondència
Sheila Diaz Ejarque, sheila.diaz.ejarque@gmail.com
Paraules clau: Dolor lumbar recurrent, Prevalença periòdica, Modalitats fisioteràpia.
Introducció
El dolor lumbar és un dels motius principals de consulta a l'Atenció Primària, amb una prevalença del 80%. La lumbàlgia, d'origen multifactorial, tendeix a cronificar-se representant un gran impacte en la salut de la població, el sistema sanitari i l'economia. L'abordatge fisioterapèutic grupal basat en educació i exercici terapèutic pot representar una opció efectiva per la millora de la salut d'aquestes persones.
Objectiu
Avaluar l'efectivitat d'una intervenció fisioterapèutica grupal dirigida a persones amb lumbàlgia crònica en la millora de la qualitat de vida relacionada amb la salut (QVRS) i les capacitats físiques.
Metodologia
Disseny de l'estudi i mostra
Estudi quasi experimental realitzat als Centres d'Atenció Primària de Terres de l'Ebre amb 103 participants diagnosticats de lumbàlgia crònica.
Variables
Les variables d'estudi han estat la QVRS (EuroQol-5D) i el grau d'incapacitat física relacionada amb el dolor (Roland Morris, RM) enregistrades abans i després de la intervenció..
Intervenció
La intervenció, basada en el programa FisioAPiC, ha consistit en un total de 8 sessions grupals de fisioteràpia (12 persones màxim, 1-2 sessions/setmana, 1h/sessió) basades en l'educació i l'exercici terapèutic. Programació de les sessions: sessió 1 (s1) presentació, valoracions inicials (escala RM i EuroQol-5D), educació en la fisiopatologia del dolor i en higiene postural; (s2 a s7) exercici terapèutic; i (s8) valoracions finals, entrega d'una pauta d'exercicis, recomanacions sobre les activitats bàsiques de la vida diària i prescripció social.
Resultats
Els participants (59 anys, DS=13,36; 65% dones) han mostrat una millora estadísticament significativa en els valors d'incapacitat física en l'avaluació post-intervenció: mitjana =9,83 (DS=5,81) vs. mitjana =8,04 (DS=6,14). També es detecta una millora en la QVRS: mitjana =58,27 (DS=18,84) vs. mitjana =64,70 (DS=20,09). Les dones milloren de manera significativa, tant en l'EuroQol-5D (mitjana =56,22, DS=17,84 vs. 63,79, DS=19,47) com en el RM (mitjana =10,76, DS=5,69 vs. 8,39, DS=5,78), mentre que els homes no ho fan. En les valoracions inicials del RM, d'un total de 103 persones, 51 han presentat resultats normals o lleus, 37 moderats i 15 greus. D'aquestes, en les valoracions finals, 5 greus han passat a moderats i 18 moderats a normal o lleus.
Conclusions
El programa FisioAPiC, basat en educació i exercici terapèutic adaptat i en grups reduïts, contribueix a la millora significativa de les capacitats físiques i la QVRS. Tenint en compte la multifactorietat del dolor lumbar crònic, intervencions més extensives i que contemplin el treball interdisciplinari podrien comportar canvis en aquesta variable i altres rellevants com el consum de fàrmacs.
Efectividad de una intervención fisioterapéutica grupal desde Atención Primaria en la mejora de la salud y las capacidades físicas en personas con lumbalgia crónica
Sheila Diaz Ejarque1, Jordi Josep Múrria Nogués2, Laia Tomàs Farnós3, Georgina Cardona Navarro3, Miquel Vidal Franquet4, Maria Bel Pastor5, Joana Fabra Valls6, Carme Martí Borràs6, José Fernández Sáez7, Estefania Ferreres Garcia6.
1Fisioterapeuta (ABS Deltebre), 2Fisioterapeuta (ABS Ulldecona-La Sénia), 3Fisioterapeuta (ABS Amposta), 3Fisioterapeuta (ABS Amposta), 4Fisioterapeuta (ABS Ametlla de Mar-Perelló), 5Fisioterapeuta (ABS Gandesa), 6Fisioterapeuta (ABS Tortosa Oest), 6Fisioterapeuta (ABS Tortosa Oest), 7Investigador (USR Terres de l'Ebre), 6Fisioterapeuta (ABS Tortosa Oest).
Autor para correspondencia
Sheila Diaz Ejarque, sheila.diaz.ejarque@gmail.com
Palabras clave: Dolor lumbar recurrente, Prevalencia periódica, Modalidades de fisioterapia.
Introducción
El dolor lumbar es uno de los principales motivos de consulta en Atención Primaria, con una prevalencia del 80%. La lumbalgia, de origen multifactorial, tiende a cronificarse, lo que representa un gran impacto en la salud de la población, el sistema sanitario y la economía. El abordaje fisioterapéutico grupal basado en la educación y el ejercicio terapéutico puede representar una opción efectiva para mejorar la salud de estas personas.
Objetivo
Evaluar la efectividad de una intervención fisioterapéutica grupal dirigida a personas con lumbalgia crónica en la mejora de la calidad de vida relacionada con la salud (CVRS) y las capacidades físicas.
Metodología
Diseño del estudio y muestra
Estudio cuasi-experimental realizado en los Centros de Atención Primaria de Terres de l'Ebre con 103 participantes diagnosticados de lumbalgia crónica.
Variables
Las variables de estudio han sido la QVRS(EuroQol-5D) y el grado de incapacidad física relacionada con el dolor (Roland Morris, RM) grabadas antes y después de la intervención.
Intervención
La intervención, basada en el programa FisioAPiC, consistió en un total de 8 sesiones grupales de fisioterapia (máximo 12 personas, 1-2 sesiones/semana, 1h/sesión) centradas en la educación y el ejercicio terapéutico. Programación de las sesiones: sesión 1 (s1) presentación, valoraciones iniciales (escala RM y EuroQol-5D), educación en la fisiopatología del dolor e higiene postural; (s2 a s7) ejercicio terapéutico; y (s8) valoraciones finales, entrega de una pauta de ejercicios, recomendaciones sobre las actividades básicas de la vida diaria y prescripción social.
Resultados
Los participantes (59 años, SD=13,36; 65% mujeres) mostraron una mejora estadísticamente significativa en los valores de incapacidad física en la evaluación post-intervención: promedio=9,83 (SD=5,81) vs. promedio =8,04 (SD=6,14). También se observó una mejora en la CVRS: promedio =58,27 (SD=18,84) vs. promedio =64,70 (SD=20,09). Las mujeres mejoraron de manera significativa, tanto en el EuroQol-5D (promedio =56,22, SD=17,84 vs. 63,79, SD=19,47) como en el RM (promedio =10,76, SD=5,69 vs. 8,39, SD=5,78), mientras que los hombres no mostraron mejora. En las evaluaciones iniciales del RM, de un total de 103 personas, 51 presentaron resultados normales o leves, 37 moderados y 15 graves. De estos, en las evaluaciones finales, 5 graves pasaron a moderados y 18 moderados a normal o leves.
Conclusiones
El programa FisioAPiC, basado en educación y ejercicio terapéutico adaptado en grupos reducidos, contribuye a una mejora significativa de las capacidades físicas y la CVRS. Teniendo en cuenta la multifactorialidad del dolor lumbar crónico, intervenciones más extensivas que incluyan trabajo interdisciplinario podrían generar cambios en esta variable y en otras relevantes, como el consumo de fármacos.
Effectiveness of a group physiotherapy intervention from Primary Care in improving health and physical capacities in people with chronic low back pain
Sheila Diaz Ejarque1, Jordi Josep Múrria Nogués2, Laia Tomàs Farnós3, Georgina Cardona Navarro3, Miquel Vidal Franquet4, Maria Bel Pastor5, Joana Fabra Valls6, Carme Martí Borràs6, José Fernández Sáez7, Estefania Ferreres Garcia6.
1Physiotherapist (ABS Deltebre), 2Physiotherapist (ABS Ulldecona-La Sénia), 3Physiotherapist (ABS Amposta), 3Physiotherapist (ABS Amposta), 4Physiotherapist (ABS Ametlla de Mar-Perelló), 5Physiotherapist (ABS Gandesa), 6Physiotherapist (ABS Tortosa Oest), 6Physiotherapist (ABS Tortosa Oest), 7Researcher (USR Terres de l'Ebre), 6Physiotherapist (ABS Tortosa Oest).
Corresponding author
Sheila Diaz Ejarque, sheila.diaz.ejarque@gmail.com
Keywords: Recurrent low back pain, Period prevalence, Physical therapy.
Modalities.
Introduction
Low back pain is one of the main reasons for consultation in Primary Care, with an 80% prevalence rate. This multifactorial condition tends to become chronic, representing a major impact on population health, the healthcare system, and the economy. A group-based physiotherapy approach focused on education and therapeutic exercise may represent an effective option for improving the health of these individuals.
Objective
To evaluate the effectiveness of a group-based physiotherapy intervention aimed at individuals with chronic low back pain in improving health-related quality of life (HRQoL) and physical capacities.
Methodology
Study design and sample
A quasi-experimental study was conducted in Primary Care Centers in Terres de l'Ebre, with 103 participants diagnosed with chronic low back pain.
Variables
The study variables included HRQoL (EuroQol-5D) and the degree of physical disability related to pain (Roland Morris, RM) recorded before and after the intervention.
Intervention
Based on the FisioAPiC program, the intervention consisted of 8 group physiotherapy sessions (maximum 12 people, 1-2 sessions/week, 1h/session) focused on education and therapeutic exercise. Session schedule: session 1 (s1) introduction, initial assessments (RM scale and EuroQol-5D), education on pain pathophysiology and postural hygiene; (s2 to s7) therapeutic exercise; and (s8) final assessments, delivery of an exercise routine, recommendations for daily living activities, and social prescription.
Results
The participants (59 years old, SD=13.36; 65% women) showed a statistically significant improvement in physical disability values in the post-intervention assessment: average =9.83 (SD=5.81) vs. average =8.04 (SD=6.14). An improvement in HRQoL was also observed: average =58.27 (SD=18.84) vs. average =64.70 (SD=20.09). Women showed significant improvement in both the EuroQol-5D (average =56.22, SD=17.84 vs. 63.79, SD=19.47) and the RM (average =10.76, SD=5.69 vs. 8.39, SD=5.78), while men did not. In the initial RM evaluations, out of a total of 103 people, 51 presented normal or mild results, 37 moderate, and 15 severe. Of these, in the final evaluations, 5 severe cases became moderate, and 18 moderate cases became normal or mild.
Conclusions
The FisioAPiC program, based on education and therapeutic exercise adapted for small groups, contributes to a significant improvement in physical capacities and HRQoL. Considering the multifactorial nature of chronic low back pain, more extensive interventions that include interdisciplinary work could lead to changes in this variable and others, such as medication use.