Balance alterations in stroke patients: importance of their detection and treatment
Alteracions de l’equilibri en els pacients amb ictus: importà ncia de la seva detecció i tractament
Authors: Sandra Torrell VallespÃn
Keywords: Stroke. Balance. Disability. March
Keywords: Ictus. Equilibri. Discapacitat. Marxa
Abstract: Stroke is the primary cause of physical disability and the second is death in the western world. Its rehabilitation is a time-limited process aimed at achieving an optimal physical, mental and social functional level. Balancing dysfunction is a devastating seizure of the stroke, since the ability to balance body mass on the basis of support in the different tasks and conditions of the environment is one of the most critical factors in motor control of daily life.
Abstract : L'ictus és la primera causa de discapacitat fÃsica i la segona de mort al món occidental. La seva rehabilitació és un procés limitat en el temps i orientat a aconseguir un nivell funcional fÃsic, mental i social òptim. La disfunció de l'equilibri és una seqüela devastadora de l'ictus, ja que la capacitat d'equilibrar la massa corporal sobre la base de recolzament en les diferents tasques i condicions de l'entorn és un dels factors més crÃtics en el control motor de la vida dià ria.
07-05-2018
Sandra Torrell VallespÃn
0 Comments
Citation: Sandra Torrell VallespÃn. Alteracions de l’equilibri en els pacients amb ictus: importà ncia de la seva detecció i tractament. https://doi.org/10.24175/sbd.2018.000106 |
Received: May 07, 2018 Accepted: May 07, 2018 Published: May 07, 2018 |
Copyright: © 2018 Sandra Torrell VallespÃn. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC), which allows, distribution, reproduction in any medium, provided the original author and source are credited and non-commercial use. |
Funding: I certify that no funding has been received for the conduct of this study and/or preparation of this manuscript. |
Conflicts of Interest: I have no conflicts of interest to declare |
Alteracions de l'equilibri en els pacients amb ictus: importància de la seva detecció i tractament
Sandra Torrell, Dra. Cristina Torres, Dra. Esther Duarte
Parc Salut Mar. Barcelona
Paraules clau: Ictus. Equilibri. Discapacitat. Marxa.
Introducció
L'ictus és la primera causa de discapacitat física i la segona de mort al món occidental. La seva rehabilitació és un procés limitat en el temps i orientat a aconseguir un nivell funcional físic, mental i social òptim. La disfunció de l'equilibri és una seqüela devastadora de l'ictus, ja que la capacitat d'equilibrar la massa corporal sobre la base de recolzament en les diferents tasques i condicions de l'entorn és un dels factors més crítics en el control motor de la vida diària.
Objectius
Determinar i relacionar les alteracions de l'equilibri en pacients amb hemiplegia per ictus als 6 i 12 mesos d'evolució amb la discapacitat, amb la capacitat de marxa, i comprovar si hi ha diferència entre la percepció subjectiva de l'equilibri i els resultats objectius obtinguts.
Metodologia
Estudi observacional longitudinal en 50 pacients entre 50 i 80 anys afectes d'hemiplegia post ictus de 6 mesos d'evolució que han seguit un programa de rehabilitació ambulatòria a l'Hospital de l'Esperança. Als 6 i 12 mesos post ictus s'han recollit les variables: control de l'equilibri, discapacitat, autopercepció de l'equilibri, número de caigudes, transferència de càrrega de les extremitats inferiors i capacitat de la marxa. S'han inclòs els pacients amb ictus de 6 mesos d'evolució que presenten alteracions de l'equilibri, sense antecedents neurològics previs i que segueixen un programa de rehabilitació ambulatòria. S'han exclòs els pacients amb ictus que, a l'alta hospitalària, no presenten dèficits en l'equilibri o han estat traslladats a centres de convalescència. L'anàlisi dels resultats s'ha basat en: descripció de la mostra, anàlisi bivariada i T de Student (p≤0,05.)
Resultats
Als 12 mesos post ictus hi ha una milloria de 2,45 punts (p=0,006) en l'escala d'equilibri de Berg. Hi ha una relació significativa entre la puntuació d'aquesta escala i la discapacitat post ictus (diferència 3,63 punts IC95% de 1,46 a 5,80 amb p=0,004) així com amb la càrrega de pes a les extremitats inferiors (-0.63 dreta i 0.63 esquerra p=0.04) i amb els episodis de caigudes (p=0.027). Pel que fa a la velocitat de la marxa, hi ha una diferència significativament estadística (p=0.05) entre els 6 i 12 mesos post ictus.
Conclusions
Les alteracions de l'equilibri post ictus venen determinades per una menor percepció de l'equilibri, uns baixos resultats en l'escala d'equilibri de Berg i per un dèficit de càrrega sobre l'extremitat inferior plègica.