ES | EN | PT
ISSN 2604-7071
  • Communications to Congresses / Medicine and Health Sciences

    La població cada cop és més envellida i ens apropem a un repte important a l'hora de millorar la qualitat de vida de la gent gran. La prevalença de fragilitat augmenta progressivament i és una síndrome prevenible i reversible si es diagnostica precoçment. L'obesitat és una epidèmia global que, en el cas de la gent gran, pot generar malalties associades, dificultats a la mobilitat, discapacitat i fragilitat.

    Estudi PREFROB. Prevenció de la fragilitat en ancians obesos

    Authors: Marc Terradellas Fernández

    Keywords: Fragility. Obesity. Sarcopenia. Nordic March

    Keywords: Fragilitat. Obesitat. Sarcopènia. Marxa Nòrdica

    Abstract: The population is getting older, and we face a major challenge in improving the quality of life of the elderly. The prevalence of fragility is increasing progressively and is a preventable and reversible syndrome if diagnosed early. Obesity is a global epidemic that, in the case of the elderly, can lead to associated diseases, mobility problems, disability and frailty.

    Abstract : La població cada cop és més envellida i ens apropem a un repte important a l'hora de millorar la qualitat de vida de la gent gran. La prevalença de fragilitat augmenta progressivament i és una síndrome prevenible i reversible si es diagnostica precoçment. L'obesitat és una epidèmia global que, en el cas de la gent gran, pot generar malalties associades, dificultats a la mobilitat, discapacitat i fragilitat.


    Citation: Marc Terradellas Fernández. Estudi PREFROB. Prevenció de la fragilitat en ancians obesos. https://doi.org/10.24175/sbd.2022.000088
    Received: June 02, 2022  Accepted: June 07, 2022  Published: June 07, 2022
    Copyright: © 2022 Marc Terradellas Fernández. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC), which allows, distribution, reproduction in any medium, provided the original author and source are credited and non-commercial use.
    Funding:
    Conflicts of Interest:

    

    Estudi PREFROB. Prevenció de la fragilitat en ancians obesos

    Dr. Marc Terradellas Fernández

    Escola Superior de Ciències de la Salut Tecnocampus Mataró – Maresme

    Autor per correspondència
    Dr. Marc Terradellas Fernández, mterradellas@tecnocampus.cat, marc.fisio@gmail.com

    Paraules clau: Fragilitat, obesitat, sarcopènia, marxa Nòrdica.

    Introducció

    La població cada cop és més envellida i ens apropem a un repte important a l'hora de millorar la qualitat de vida de la gent gran. La prevalença de fragilitat augmenta progressivament i és una síndrome prevenible i reversible si es diagnostica precoçment. L'obesitat és una epidèmia global que, en el cas de la gent gran, pot generar malalties associades, dificultats a la mobilitat, discapacitat i fragilitat.

    Objectius

    Determinar si un programa d'intervenció multimodal és eficaç a mig-llarg plaç, en la prevenció de la fragilitat en gent gran obesa de la comunitat, així com avaluar-ne l'efecte sobre paràmetres físics, funcionals i bioquímics.

    Metodologia

    Assaig clínic controlat i aleatoritzat, obert i amb dues branques d'intervenció paral·leles, i 2 anys de seguiment, en una mostra de 305 participants d'entre 65 i 75 anys amb un Índex de Massa Corporal (IMC)≥30.

    Resultats

    No es van mostrar diferències en els criteris de Fried ni en la distribució fenotípica per grups (robust, fràgil i pre-fràgil) als 6, 12 ni 24 mesos. Als 6 mesos es va observar una tendència major en el grup intervenció a no empitjorar l'estat de fragilitat en comparació al grup control. La intervenció va ser eficaç als 6 i 12 mesos en la pèrdua de pes (p=0,017 i p=0,025), d'IMC (p=0,011 i p=0,031), en la perímetria cintura (p=0,010 i p=0,022) i tricipital (p=0,032). També una salut auto percebuda millor (p<0,001 i p=0,025). A l'any es va evidenciar una reducció de l'índex HOMA (p=0,016) dels nivells d'insulina (p=0,027) i d'IL6 (p=0,030) a nivell plasmàtic. Aquests efectes positius de la intervenció van desaparèixer al cap de dos anys excepte pel que fa a la insulina (p=0,025) i l'índex HOMA (p=0,021).

    Conclusions

    la intervenció multimodal no ha estat capaç de demostrar eficàcia en prevenir la fragilitat i la sarcopènia als dos anys de seguiment, tot i que si va aconseguir de manera temporal fer perdre pes, IMC i massa de greix, així com millorar la salut auto percebuda. Cal fer estudis amb intervencions més llargues i continuades per a garantir una bona adherència i uns efectes mantinguts en el temps.


    Estudi0 PREFROB. Prevención de la fragilidad en ancianos obesos.

    Dr. Marc Terradellas Fernández

    Escola Superior de Ciències de la Salut Tecnocampus Mataró – Maresme

    Autor para correspondencia
    Dr. Marc Terradellas Fernández
    mterradellas@tecnocampus.cat

    Paraules clau: Fragilitat, obesitat, sarcopènia, marxa Nòrdica.

    INTRODUCCIÓN

     La población es cada vez más envejecida y nos acercamos a un reto importante a la hora de mejorar la calidad de vida de las personas mayores. La prevalencia de fragilidad aumenta progresivamente y es un síndrome prevenible y reversible si se diagnostica precozmente. La obesidad es una epidemia global que, en el caso de la gente mayor, puede generar enfermedades asociadas, dificultades en la movilidad, discapacidad y fragilidad.

    Objetivos
    Determinar si un programa de intervención multimodal es eficaz a medio-largo plazo, en la prevención de la fragilidad en personas mayores obesa de la comunidad, así como evaluar su efecto sobre parámetros físicos, funcionales y bioquímicos.

    METODOLOGÍA

    Ensayo clínico controlado y aleatorizado, abierto y con dos ramas de intervención paralelas, y 2 años de seguimiento, en una muestra de 305 participantes de entre 65 y 75 años con un Índice de Massa Corporal (IMC)≥30.

    Resultados

    No se mostraron diferencias en los criterios de Fried ni en la distribución fenotípica por grupos (robusto, frágil y pre-frágil) a los 6, 12 ni 24 meses. A los 6 meses se observó una tendencia mayor en el grupo intervención a no empeorar el estado de fragilidad frente al grupo control. La intervención fue eficaz a los 6 y 12 meses en la pérdida de peso (p=0,017 y p=0,025), de IMC (p=0,011 y p=0,031), en la perimetría cintura (p=0,010 y p=0,022) y tricipital (p=0,032). También una salud auto percibida mejor (p<0,001 y p=0,025). En el año se evidenció una reducción del índice HOMA (p=0,016) de los niveles de insulina (p=0,027) y de IL6 (p=0,030) a nivel plasmático. Estos efectos positivos de la intervención desaparecieron a los dos años excepto en la insulina (p=0,025) y el índice HOMA (p=0,021).

    Conclusiones

    La intervención multimodal no ha sido capaz de demostrar eficacia al prevenir la fragilidad y la sarcopenia a los dos años de seguimiento, aunque si logró de forma temporal hacer perder peso, IMC y masa de grasa, así como mejorar la salud auto percibida. Es necesario realizar estudios con intervenciones más largas y continuadas para garantizar una buena adherencia y unos efectos mantenidos en el tiempo.


    PREFROB study. Prevention of fragility in obese elders

    Dr. Marc Terradellas Fernández

    Escola Superior de Ciències de la Salut Tecnocampus Mataró – Maresme

    Correspondence author
    Dr. Marc Terradellas Fernández
    mterradellas@tecnocampus.cat, marc.fisio@gmail.com

    Keywords: Fragility, Obesity, Sarcopenia, Nordic March.

    Introduction

    The population is getting older, and we face a major challenge in improving the quality of life of the elderly. The prevalence of fragility is increasing progressively and is a preventable and reversible syndrome if diagnosed early. Obesity is a global epidemic that, in the case of the elderly, can lead to associated diseases, mobility problems, disability and frailty.

    Goals

    To determine whether a multimodal intervention program is effective in the prevention of frailty in obese elderly people in the community, and to evaluate its effect on physical, functional, and biochemical parameters.

    Methodology

    A randomized controlled, open-label clinical trial with two parallel branches of intervention and a 2-year follow-up in a sample of 305 participants aged 65 to 75 years with a Body Mass Index (BMI)≥30.

    Results

    There were no differences in Fried's criteria or in the phenotypic distribution by groups (robust, frail, and pre-frail) at 6, 12 or 24 months. At 6 months, a greater tendency was observed in the intervention group to not worsen the frailty status compared to the control group. The intervention was effective at 6 and 12 months in weight loss (p=0.017 and p = 0.025), reduction

    of BMI (p=0.011 and p=0.031), waist circumference (p=0.010 and p=0.022) and tricipital (p=0.126 and p=0.032). Also, better self-perceived health (p<0.001 and p=0.025). After a year showed a reduction in the HOMA index (p=0.016), the plasma level of insulin (p=0.027) and IL6 levels (p=0.030). These

    positive effects of the intervention disappeared after two years except for levels of insulin (p=0.025) and the HOMA index (p=0.021).

    Conclusions

    Multimodal intervention has failed to show efficacy in preventing frailty and sarcopenia at two years of follow-up, though temporarily managing to lose weight, reduce BMI and fat mass, and improve self-perceived health. Studies with longer and continuous interventions need to be performed to ensure good adherence and lasting effects.

About The Author/s
Marc Terradellas Fernández
mterradellas@tecnocampus.cat
Escola Superior de Ciències de la Salut Tecnocampus Mataró – Maresme


Metrics & social

Views: 135
Downloads: 12
Comments: 0
DOI: 10.24175/sbd.2022.000088

Article with no peer review