ES | EN | PT
ISSN 2604-7071
  • Communications to Congresses / Medicine and Health Sciences

    Effect of Radiofrequency (RF) in women with Genitourinary Syndrome of Menopause (GSM) post Breast Cancer (BC). Preliminary results

    Efecte de la Radiofreqüència (RF) en dones amb Síndrome Genitourinari (SGU) post Càncer de Mama (CaMA). Resultats preliminars

    Authors: Cristina Cucalón Tobalina

    Coauthors: Laura Franco Torres, Teresa Crespo Rivero

    Keywords: Genitourinary syndrome of menopause. Breast cancer. Radiofrequency

    Keywords: Síndrome genitourinario de la menopausia. Cáncer de mama. Radiofrecuencia

    Abstract: The Genitourinary Syndrome of menopause (GSM) is characterized by a set of symptoms related to estrogen deficiency involving physical changes in the vulva, vagina and lower urinary tract of women. These changes determine many of the symptoms that women present at menopause, such as: vaginal dryness, burning sensation, dyspareunia, bleeding or vaginal injuries due to fragility and loss of skin trophism, labia dryness, changes in discharge, increased urinary frequency, urinary incontinence, urinary tract infections, inadequate lubrication during arousal.... According to the Spanish Society of Gynecology and Obstetrics (SEGO), approximately 50% of menopausal women experience signs and symptoms of GSM, affecting their quality of life and sexual health. Women with breast cancer may display these symptoms secondary to antihormonal treatments, thus adding to the other symptoms and/or physical and psychological sequels they may present. Few publications have been found on the effect of radiofrequency (RF) on GSM post BC; although it is described that RF facilitates muscle relaxation, improves tissue elasticity and increases blood flow by improving vascularization and, in the long term, may stimulate collagen production by increasing the thickness of the vaginal epithelium.

    Abstract : La Síndrome genitourinària (SGU) de la menopausa es caracteritza per un conjunt de símptomes relacionats amb la insuficiència d'estrògens que impliquen canvis físics en la vulva, la vagina i el tracte urinari inferior de la dona. Aquests canvis determinen molts dels símptomes que presenten les dones a la menopausa, com són: la sequedat vaginal, la sensació urent o cremant, la disparèunia, el sagnat o les lesions vaginals per fragilitat i la pèrdua del trofisme de la pell, la sequedat dels llavis, els canvis en el flux, l'augment de la freqüència urinària, la incontinència urinària, les infeccions del tracte urinari (ITU), la lubricació inadequada durant l'excitació... Segons la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO), aproximadament el 50% de les dones menopàusiques manifesten signes i símptomes de SGU que impliquen una afectació de la qualitat de vida i la salut sexual de la dona. Les dones amb càncer de mama poden presentar aquests símptomes de forma secundària als tractaments antihormonals, sumant-se així a la resta de símptomes i/o seqüeles físiques i psicològiques que poden presentar. S’han trobat escasses publicacions sobre l’efecte de la radiofreqüència (RF) en el SGU post CaMa; tot i que està descrit que la RF facilita la relaxació muscular, millora l’elasticitat dels teixits i augmenta el flux sanguini millorant la vascularització, i a llarg termini, pot estimular la producció de col·lagen augmentant el gruix de l’epiteli vaginal.


    Citation: Cristina Cucalón Tobalina, Laura Franco Torres, Teresa Crespo Rivero. Efecte de la Radiofreqüència (RF) en dones amb Síndrome Genitourinari (SGU) post Càncer de Mama (CaMA). Resultats preliminars. https://doi.org/10.24175/sbd.2022.000036
    Received: June 01, 2022  Accepted: June 07, 2022  Published: June 07, 2022
    Copyright: © 2022 Cucalón Tobalina et al. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC), which allows, distribution, reproduction in any medium, provided the original author and source are credited and non-commercial use.
    Funding: I certify that no funding has been received for the conduct of this study and/or preparation of this manuscript.
    Conflicts of Interest: I have no conflicts of interest to declare

    

    Efecte de la Radiofreqüència (RF) en dones amb Síndrome Genitourinari (SGU) post Càncer de Mama (CaMA). Resultats preliminars

    Cristina Cucalón Tobalina, Laura Franco Torres, Teresa Crespo Rivero

    Unitat de Fisioteràpia del Sòl Pelvià, Servei de Medicina Física y Rehabilitació, Hospital Vall d'Hebron, Barcelona

    Autor per a correspondència

    Cristina Cucalón Tobalina, ccucalon@vhebron.net

    Paraules clau: Síndrome genitourinària de menopausa, càncer de mama, radiofreqüència.

    Introducció

    La Síndrome genitourinària (SGU) de la menopausa es caracteritza per un conjunt de símptomes relacionats amb la insuficiència d'estrògens que impliquen canvis físics en la vulva, la vagina i el tracte urinari inferior de la dona. Aquests canvis determinen molts dels símptomes que presenten les dones a la menopausa, com són: la sequedat vaginal, la sensació urent o cremant, la disparèunia, el sagnat o les lesions vaginals per fragilitat i la pèrdua del trofisme de la pell, la sequedat dels llavis, els canvis en el flux, l'augment de la freqüència urinària, la incontinència urinària, les infeccions del tracte urinari (ITU), la lubricació inadequada durant l'excitació...

    Segons la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO), aproximadament el 50% de les dones menopàusiques manifesten signes i símptomes de SGU que impliquen una afectació de la qualitat de vida i la salut sexual de la dona.

    Les dones amb càncer de mama poden presentar aquests símptomes de forma secundària als tractaments antihormonals, sumant-se així a la resta de símptomes i/o seqüeles físiques i psicològiques que poden presentar.

    S'han trobat escasses publicacions sobre l'efecte de la radiofreqüència (RF) en el SGU post CaMa; tot i que està descrit que la RF facilita la relaxació muscular, millora l'elasticitat dels teixits i augmenta el flux sanguini millorant la vascularització, i a llarg termini, pot estimular la producció de col·lagen augmentant el gruix de l'epiteli vaginal.

    Objectiu

    L'objectiu principal de l'estudi que s'està duent  a terme a l'Hospital Vall d'Hebron amb la col•laboració de l'empresa Capenergy, és avaluar l'efecte de la RF sobre el dolor en les relacions sexuals durant la penetració vaginal i de forma secundaria en la satisfacció en relació a la vida sexual, la gravetat dels símptomes d'atròfia vulvo-vaginal i la percepció de millora amb el tractament per part de pacient

    Material i mètode

    Estudi controlat aleatoritzat a simple cec. Iniciat al Setembre de 2021 i actualment en curs.

    -          Criteris d'inclusió: Dones entre 18 i 75  anys supervivents de CaMa diagnosticades de SGU amb capacitat per atorgar el consentiment informat.

    -          Criteris d'exclusió: Dones gestants, amb patologia oncològica activa, portadores d'implants metàl·lics o marcapassos, amb patologies cutània o ferides a la zona a tractar, amb infeccions a la zona genital o que hagin realitzats tractaments de RF o làser durant els sis mesos previs.

    39 dones es dividiran en 3 grups de tractament que rebran 1sessió setmanal durant 8 sessions.

    -          Grup fisioteràpia (FT): Mesures higiènic-dietètiques,         entrenament de la musculatura del sòl pelvià,    massatge perineal, fisiosexologia, durada de 60 minuts.

    -          Grup RF: Mesures higiènic dietètiques, RF doble canal intracavitària i extrapèlvica durada de 30minuts.

    -          Grup combinat (RF+FT): Mesures higiènic-dietètiques, entrenament de la musculatura del sòl pelvià, massatge perineal, fisiosexologia i RF. Durada de 60 minuts.

    El dolor en la penetració vaginal s'avaluarà amb l'Escala Visual Analògica (EVA) , la satisfacció amb la visa sexual amb els qüestionaris Pelvic Organ Prolapse/Urinary Incontinence Sexual Questionnaire (PISQ-12) i el International Consultation on Incontinence Questionnaire - Female Sexual matters associated  with Lower Urinary Tract Symptoms (ICIQ-FLUTSsex), la gravetat dels síntomes d'atròfia vaginal amb el Most Bothersome Symptom (MBS) i Vulvar Health Index (HVI), passat per l'avaluador, i la percepció de millora amb el tractament amb la Treatment Benefit Scale (TBS).

    Resultats

    En aquest pòster hem volgut analitzar els resultats preliminars disposats fins el moment de la seva presentació.

    14 dones amb una edat mitja (desviació estàndard) de 50,3(7,4). 8 dones van rebre RF, 5 tractament combinat i 1 FT.

    Els resultats son reportats com a mitges i desviacions estàndards pre i post tractament:

    -          Grup FT: EVA: 8,5(0) / 7,5(0); PISQ-12: 26(0) / 31(0); ICIQ-FLUTSsex: 9(0) / /(0); MBS 6(0) / 6(0);  VHI 7(0) / 6(0).

    -          Grup RF: EVA: 7,4(2,2) / 3,6(1,9); PISQ-12: 28,6(4,2) / 34(3,9); ICIQ-FLUTSsex:7,34(3,4) /6(2.6) ; MBS 7,1(1,9) / 5,6(2,1); VHI 8,6(2,1) / 5,4(2,3).

    -          Grup combinat: EVA: 5,3(2,2) / 3,9(2,9); PISQ-12: 28,8(2,2) / 31,8(3,6); ICIQ-FLUTSsex: 6,2(3,6)/3,6(2,6); MBS 6,2(2,6) / 4,2(3,3); VHI 8,6(1,7) / 5,4(2,1).

    La magnitud de millora expressada en % és la següent:

    -          Grup FT: EVA: 27,3; PISQ-12; 19,2; ICIQ-FLUTSsex: 22,2; MBS:0; VHI:14,3.

    -          Grup RF: EVA: 51,8; PISQ-12; 18,7; ICIQ-FLUTSsex: 18,6; MBS:21,1; VHI:37,7.

    -          Grup combinat: Grup RF: EVA: 27,3; PISQ-12; 10,4; ICIQ-FLUTSsex: 41,9; MBS:32,2; VHI:37,2.

    La percepció de milloria amb el tractament és la següent:

    -          Grup FT: 100% no ha canviat amb el tractament.

    -          Grup RF: 12,5% no ha canviat, 62,5% ha millorat, 25% ha millorat molt.

    -          Grup combinar: 20% ha empitjorat amb el tractament, 40% ha millorat, 40% ha millorat molt.

    Conclusions

    Els resultats preliminars suggereixen una tendència a una major milloria del dolor i de la gravetat de l'atròfia vaginal en el grup tractat amb RF, i de la satisfacció de la vida sexual en el grup RF i de tractament combinat.


    Es necessari completar la mostra i la realització de futurs estudis per determinar l'efecte de l'ús de la RF en el tractament del SGU post CaMa.


    Efecto de la Radiofrecuencia (RF) en mujeres con Síndrome Genitourinario (SGU) post Cáncer de Mama (CaMA). Resultados preliminares

    Cristina Cucalón Tobalina, Laura Franco Torres, Teresa Crespo Rivero

    Unidad de Fisioterapia del Suelo Pélvico. Servicio Medicina Física y Rehabilitación. Hospital Vall d'Hebron. Barcelona

     

    Autor para correspondencia
    Cristina Cucalón Tobalina, ccucalon@vhebron.net

    Palabras clave: Síndrome genitourinario de la menopausia, cáncer de mama, radiofrecuencia.

    Introducción

    El Síndrome genitourinario (SGU) de la menopausia se caracteriza por un conjunto de síntomas relacionados con la insuficiencia de estrógenos que implican cambios físicos en la vulva, la vagina y el tracto urinario inferior de la mujer. Estos cambios determinan muchos de los síntomas que presentan las mujeres en la menopausia, como son: la sequedad vaginal, la sensación urente o ardiente, la dispareunia, el sangrado o las lesiones vaginales por fragilidad y la pérdida del trofismo de la piel, la sequedad de los labios, los cambios en el flujo, el aumento de la frecuencia urinaria, la incontinencia urinaria, las infecciones del tracto urinario (ITU), la lubricación inadecuada durante la excitación...

    Según la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (SEGO), aproximadamente el 50% de las mujeres menopáusicas manifiestan signos y síntomas de SGU que implican la afectación de la calidad de vida y la salud sexual de la mujer.

    Las mujeres con cáncer de mama pueden presentar estos síntomas de forma secundaria a los tratamientos antihormonales, sumándose así al resto de síntomas y/o secuelas físicas y psicológicas que pueden presentar.

    Se han encontrado escasas publicaciones sobre el efecto de la radiofrecuencia (RF) en el SGU post CaMa; aunque está descrito que la RF facilita la relajación muscular, mejora la elasticidad de los tejidos y aumenta el flujo sanguíneo mejorando la vascularización, y a largo plazo, puede estimular la producción de colágeno aumentando el grosor del epitelio vaginal.

    Objetivo

    El objetivo principal del estudio que se está llevando a cabo en el Hospital Vall d'Hebron con la colaboración de la empresa Capenergy, es evaluar el efecto de la RF sobre el dolor en las relaciones sexuales durante la penetración vaginal y de forma secundaria en la satisfacción en relación a la vida sexual, la gravedad de los síntomas de atrofia vulvo-vaginal y la percepción de mejora con el tratamiento por parte de paciente.

    Material y método

    Estudio controlado aleatorizado a simple ciego. Iniciado en Septiembre de 2021 y actualmente en curso.

    -          Criterios de inclusión: Mujeres de entre 18 y 75 años supervivientes de CaMa diagnosticadas de SGU con capacidad para otorgar el consentimiento informado.

    -          Criterios de exclusión: Mujeres gestantes, con patología oncológica activa, portadoras de implantes metálicos o marcapasos, con patologías cutánea o heridas en la zona a tratar, con infecciones en la zona genital o que hayan realizado tratamientos de RF o láser durante los seis meses previos.

    39 mujeres se dividirán en 3 grupos de tratamiento que recibirán 1 sesión semanal durante 8 sesiones.

    -          Grupo fisioterapia (FT): Medidas higiénico-dietéticas, entrenamiento de la musculatura del suelo pélvico, masaje perineal, fisiosexología, duración de 60 minutos.

    -          Grupo RF: Medidas higiénico dietéticas, RF doble canal intracavitaria y extrapélvica duración de 30 minutos.

    -          Grupo combinado (RF+FT): Medidas higiénico-dietéticas, entrenamiento de la musculatura del suelo pélvico, masaje perineal, fisiosexología y RF. Duración de 60 minutos.

    El dolor en la penetración vaginal se evaluará con la Escala Visual Analógica (EVA), la satisfacción con la visa sexual con los cuestionarios Pelvic Organ Prolapse/Urinary Incontinence Sexual Questionnaire (PISQ-12) y el International Consultation on Incontinence Questionnaire - Female Sexual matters asociado con Lower Urinary Tract Symptoms (ICIQ-FLUTSsex), la gravedad de los síntomas de atrofia vaginal con el Most Bothersome Symptom (MBS) y Vulvar Health Index HVI (pasado por el evaluador) y la percepción de mejora con el tratamiento con la Treatment Benefit Scale (TBS).

    Resultados

    En este póster hemos querido analizar los resultados preliminares dispuestos hasta el momento de su presentación.

    14 mujeres con una edad media (desviación estándar) de 50,3(7,4). 8 mujeres recibieron RF, 5 tratamiento combinado y 1 FT.

    Los resultados son reportados como medios y desviaciones estándares pre y post tratamiento:

    -          Grupo FT: EVA: 8,5(0)/7,5(0); PISQ-12: 26(0) / 31(0); ICIQ-FLUTSsex: 9(0) / /(0); MBS 6(0) / 6(0); VHI 7(0)/6(0).

    -          Grupo RF: EVA: 7,4(2,2)/3,6(1,9); PISQ-12: 28,6(4,2) / 34(3,9); ICIQ-FLUTSsex: 7,4(3,4) / 6(2,6); MBS 7,1(1,9) / 5,6(2,1); VHI 8,6(2,1)/5,4(2,3).

    -          o combinado: EVA: 5,3(2,2)/3,9(2,9); PISQ-12: 28,8(2,2) / 31,8(3,6); ICIQ-FLUTSsex: 6,2(3.6) /3,6(2,6); MBS 6,2(2,6) / 4,2(3,3); VHI 8,6(1,7)/5,4(2,1).

    La magnitud de mejora expresada en % es la siguiente:

    -          Grupo FT: EVA: 27,3; PISQ-12; 19,2; ICIQ-FLUTSsex: 22,2; MBS:0; VHI:14,3.

    -          Grupo RF: EVA: 51,8; PISQ-12; 18,7; ICIQ-FLUTSsex: 18.6; MBS: 21,1; VHI: 37,7.

    -          Grupo combinado: Grupo RF: EVA: 27,3; PISQ-12; 10,4; ICIQ-FLUTSsex: 41,9; MBS: 32,2; VHI:37,2.

    La percepción de mejoría con el tratamiento es la siguiente:

    -          Grupo FT: 100% no ha cambiado con tratamiento.

    -          Grupo RF: 12,5% no ha cambiado, 62,5% ha mejorado, 25% ha mejorado mucho.

    -          Grupo combinado: 20% ha empeorado con el tratamiento, 40% ha mejorado, 40% ha mejorado mucho.

    Conclusiones

    Los resultados preliminares sugieren una tendencia a una mayor mejoría del dolor y de la gravedad de la atrofia vaginal en el grupo tratado con RF, y de la satisfacción de la vida sexual en el grupo RF y de tratamiento combinado.

    Es necesario completar la muestra y la realización de futuros estudios para determinar el efecto del uso de la RF en el tratamiento del SGU post CaMa.


    Effect of Radiofrequency (RF) in women with Genitourinary Syndrome of Menopause (GSM) post Breast Cancer (BC). Preliminary results

    Cristina Cucalón Tobalina, Laura Franco Torres, Teresa Crespo Rivero

    Pelvic Floor Physiotherapy Unit, Physical Medicine and Rehabilitation Service, Vall d'Hebron Hospital, Barcelona

    Corresponding author

    Cristina Cucalón Tobalina, ccucalon@vhebron.net

    Keywords: Genitourinary syndrome of menopause, breast cancer, radiofrequency.

    Introduction

    The Genitourinary Syndrome of menopause (GSM) is characterized by a set of symptoms related to estrogen deficiency involving physical changes in the vulva, vagina and lower urinary tract of women. These changes determine many of the symptoms that women present at menopause, such as: vaginal dryness, burning sensation, dyspareunia, bleeding or vaginal injuries due to fragility and loss of skin trophism, labia dryness, changes in discharge, increased urinary frequency, urinary incontinence, urinary tract infections, inadequate lubrication during arousal....

    According to the Spanish Society of Gynecology and Obstetrics (SEGO), approximately 50% of menopausal women experience signs and symptoms of GSM, affecting their quality of life and sexual health.

    Women with breast cancer may display these symptoms secondary to antihormonal treatments, thus adding to the other symptoms and/or physical and psychological sequels they may present.

    Few publications have been found on the effect of radiofrequency (RF) on GSM post BC; although it is described that RF facilitates muscle relaxation, improves tissue elasticity and increases blood flow by improving vascularization and, in the long term, may stimulate collagen production by increasing the thickness of the vaginal epithelium.

    Objective

    The main objective of this study being carried out at the Hospital Vall d'Hebron with the collaboration of the company Capenergy, is to evaluate the effect of RF on pain in sexual intercourse during vaginal penetration and secondarily on satisfaction in relation to sexual life, the severity of symptoms of vulvo-vaginal atrophy and the perception of improvement with treatment by patient.

    Method

    A single-blind randomized controlled trial. Initiated in September 2021 and currently in progress.

    - Inclusion criteria: Women aged between 18 and 75, survivors of breast cancer diagnosed with GSM and capable to give informed consent.
    - Exclusion criteria: Pregnant women, with active oncologic pathology, with metallic implants or pacemakers, with skin pathologies or wounds in the area to be treated, with infections in the genital area or who have undergone RF or laser treatments during the previous six months.

    39 women will be divided into 3 treatment groups that will receive 1 session per week for 8 sessions.

    - Physiotherapy group (PT): Hygienic-dietary measures, pelvic floor muscle training, perineal massage, physiosexology, duration 60 minutes.

    - RF group: Hygienic-dietary measures, intracavitary and extrapelvic dual channel RF, duration 30 minutes.

    - Combined group (RF+PT): Hygienic-dietary measures, pelvic floor musculature training, perineal massage, physiosexology and RF. Duration 60 minutes.

    Pain on vaginal penetration will be assessed by the Visual Analog Scale (VAS), satisfaction with their sexual life through the Pelvic Organ Prolapse/Urinary Incontinence Sexual Questionnaire (PISQ-12) and the International Consultation on Incontinence Questionnaire - Female Sexual matters associated with Lower Urinary Tract Symptoms (ICIQ-FLUTSsex), severity of vaginal atrophy symptoms with the Most Bothersome Symptom (MBS) and Vulvar Health Index HVI (passed by the evaluator) and the perception of improvement throught the treatment with the Treatment Benefit Scale (TBS).

    Results

    On this poster we wanted to analyse the preliminary results available before submission.

    14 women with a mean age (standard deviation) of 50.3(7.4). 8 women received RF, 5 combined treatment and 1 FT.

    Results are reported as means and standard deviations pre and post treatment:

    - PT group: VAS: 8.5(0)/7.5(0); PISQ-12: 26(0) / 31(0); ICIQ-FLUTSsex: 9(0) / / /(0); MBS 6(0) / 6(0); VHI 7(0)/6(0).

    - RF group: VAS: 7.4(2.2)/3.6(1.9); PISQ-12: 28.6(4.2) / 34(3.9); ICIQ-FLUTSsex: 7.4(3.4) / 6(2.6); MBS 7.1(1.9) / 5.6(2.1); IHV 8.6(2.1)/5.4(2.3).

    - PT + RF group: VAS: 5.3(2.2)/3.9(2.9); PISQ-12: 28.8(2.2) / 31.8(3.6); ICIQ-FLUTSsex: 6.2(3.6) /3.6(2.6); MBS 6.2(2.6) / 4.2(3.3); IHV 8.6(1.7)/5.4(2.1).

    The magnitude of improvement expressed in % is as follows:

    - PT group: VAS: 27.3; PISQ-12; 19.2; ICIQ-FLUTSsex: 22.2; MBS:0; VHI:14.3.

    - RF group: VAS: 51.8; PISQ-12; 18.7; ICIQ-FLUTSsex: 18.6; MBS: 21.1; IHV: 37.7.

    - PT+RF group: VAS: 27.3; PISQ-12; 10.4; ICIQ-FLUTSsex: 41.9; MBS: 32.2; IHV: 37.2.

    Perception of improvement with treatment is as follows:

    - PT group: 100% has not changed with treatment.

    - RF group: 12.5% has not changed, 62.5% has improved, 25% has improved a lot.

    - PT + RF group: 20% has worsened with treatment, 40% has improved, 40% has improved a lot.

    Conclusions

    Preliminary results suggest a trend toward greater improvement in pain and severity of vaginal atrophy in the RF-treated group, and in sex life satisfaction in the RF and combined treatment group.

    Completion of the sample and future studies are needed to determine the effect of the use of RF in the treatment of SGM post BC.

About The Author/s
Cristina Cucalón Tobalina
ccucalon@vhebron.net
Unitat de Fisioteràpia del Sòl Pelvià. Servei de Medicina Física y Rehabilitació. Hospital Vall d’Hebron. Barcelona


Laura Franco Torres
Pelvic Floor Physiotherapy Unit. Physical Medicine and Rehabilitation Service. Vall d'Hebron Hospital. Barcelona


Teresa Crespo Rivero
Pelvic Floor Physiotherapy Unit. Physical Medicine and Rehabilitation Service. Vall d'Hebron Hospital. Barcelona


Metrics & social

Views: 246
Downloads: 24
Comments: 0
DOI: 10.24175/sbd.2022.000036

Article with no peer review