ES | EN | PT
ISSN 2604-7071
  • Communications to Congresses / Medicine and Health Sciences

    Self-management education of an Achilles tendinopathy. About a clinical case

    Educación del automanejo de una tendinopatía Aquilea. A propósito de un caso clínico

    Authors: Miguel Ángel Rodríguez Sánchez

    Keywords: Tendinopathy. Education. Planning. Optimum load. Risk factors

    Keywords: Tendinopatía/Tendinopatia. Educación/Educació. Planificación/Planificació. Carga óptima/Càrrega òptima. Factores de riesgo/Factors de risc

    Abstract: Presentation of a clinical case on an Achilles degenerative tendinopathy where the treatment has been based on the self-management of the process by means of a load progression algorithm.

    Abstract : Presentación de un caso clínico sobre una tendinopatía degenerativa aquilea donde el tratamiento se ha basado en el automanejo del proceso mediante un algoritmo de progresión de cargas.


    Citation: Miguel Ángel Rodríguez Sánchez. Educación del automanejo de una tendinopatía Aquilea. A propósito de un caso clínico. https://doi.org/10.24175/sbd.2018.000105
    Received: May 07, 2018  Accepted: May 07, 2018  Published: May 07, 2018
    Copyright: © 2018 Miguel Ángel Rodríguez Sánchez. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC), which allows, distribution, reproduction in any medium, provided the original author and source are credited and non-commercial use.
    Funding: I certify that no funding has been received for the conduct of this study and/or preparation of this manuscript.
    Conflicts of Interest: I have no conflicts of interest to declare

    

    Educación del automanejo de una tendinopatía Aquilea. A propósito de un caso clínico

    Miguel Ángel Rodríguez Sánchez, Nerea Rodríguez Pastor, José Molina Martínez y Miguel Ángel Buil Bellver

    Institut Valencià de Recuperació Esportiva

    Palabras clave: Tendinopatía. Educación. Planificación. Carga óptima. Factores de riesgo.

    Introducción

    Presentación de un caso clínico sobre una tendinopatía degenerativa aquilea donde el tratamiento se ha basado en el automanejo del proceso mediante un algoritmo de progresión de cargas.

    Objetivo

    El objetivo es ofrecer la mayor independencia del paciente en su proceso de recuperación, garantizando la correcta evolución mediante revisiones periódicas.

    Caso clínico

    El caso clínico es un paciente con dolor de tendón de larga evolución, con una ecografía en la cual se observa una tendinopatía reactiva en base degenerativa con engrosamiento y zonas hipo y anecogénicas del tendón.

    Conclusión

    El paciente evolucionó favorablemente hasta referir ninguna sintomatología al cabo de siete semanas de tratamiento. Además, se observaron cambios ecográficos favorables: un aumento de fuerza de la musculatura del tríceps sural y una disminución del peso corporal.

    En lesiones degenerativas con poca capacidad de regeneración tisular es de vital importancia la educación del paciente para prevenir futuras recaídas.


    Educació d'auto maneig d'una tendinopatia Aquil·lea. A propòsit d'un cas clínic

    Miguel Ángel Rodríguez Sánchez, Nerea Rodríguez Pastor, José Molina Martínez y Miguel Ángel Buil Bellver

    Institut Valencià de Recuperació Esportiva

    Paraules clau: Tendinopatia. Educació. Planificació. Càrrega òptima. Factors de risc.

    Introducció

    Presentació d'un cas clínic sobre tendinopatia degenerativa aquil·lià on el tractament s'ha basat en l'auto maneig del procés mitjançant un algoritme de progressió de càrregues.

    Objectiu

    L'objectiu es oferir la major independència del pacient en el seu procés de recuperació, garantint la correcta evolució mitjançant revisions periòdiques.

    Cas clínic

    El cas clínic es un pacient amb dolor de tendó de llarga evolució, amb una ecografia en la qual es veu una tendinopatia degenerativa amb engrossiment i zones hipo i anecogéniques del tendó. Per tant ens situem en una tendinopatia reactiva amb base degenerativa.

    Conclusió

    El pacient va evolucionar favorablement fins a referir cap simptomatologia al cap de set setmanes de tractament. A més es van observar canvis ecogràfics favorables: un increment de força a la musculatura del triceps sural i una disminució del pes corporal.

    En lesions degeneratives amb poca capacitat de regeneració tissular es de vital importància l'educació del pacient per tal de prevenir futures recaigudes.


    Education and self-management of Achilles tendinopathy. A clinical case report.

    Miguel Ángel Rodríguez Sánchez, Nerea Rodríguez Pastor, José Molina Martínez y Miguel Ángel Buil Bellver

    Institut Valencià de Recuperació Esportiva

    Keywords: Tendinopathy. Education. Planning. Optimum load. Risk factors.

    Introduction

    Presentation of a clinical case on an Achilles degenerative tendinopathy where the treatment was based on the self-management of the process by means of a load progression algorithm.

    Objective

    The objective is to offer the greatest independence of the patient in the recovery process, guaranteeing the correct evolution through periodic reviews by physiotherapist.

    Clinical case

    The clinical case is a patient with long-standing tendon pain, with an ultrasound in which a reactive tendinopathy is observed on a degenerative tendinopathy with thickening and hypo and anechoic areas of tendon.

    Conclusion

    The patient evolved favorably until referring to any symptomatology after seven weeks of treatment. In addition, favorable sonographic changes were observed: an increase in muscle strength of the triceps surae and a decrease in body weight.

    In degenerative lesions with less capacity for tissue regeneration, it is vitally important to educate the patient to prevent future relapses.

About The Author/s
Miguel Ángel Rodríguez Sánchez
miguelangel_0893@hotmail.com


Metrics & social

Views: 297
Downloads: 29
Comments: 0
DOI: 10.24175/sbd.2018.000105

Article with no peer review