ES | EN | PT
ISSN 2604-7071
  • Communications to Congresses / Medicine and Health Sciences

    Treatments of spasticity in cerebral palsy: A systematic review

    Tractaments de l’espasticitat en la paràlisi cerebral: Una revisió sistemática

    Authors: Claudia Muñoz Benito

    Keywords: Cerebral palsy. Spasticity. Botulinum toxin. Physiotherapy. Rehabilitation

    Keywords: Paràl·lisi cerebral. Espasticitat. Toxina botulínica. Fisioteràpia. Rehabilitación

    Abstract: Cerebral palsy is a set of motor development disorders that cause abnormalities in posture, muscle tone, and motor coordination. The options to treat muscle tone disorders are multiple. The alteration of the tone in cerebral palsy is spasticity, hypertonia depending on the speed and due to an exaggerated myotope reflex.

    Abstract : La paràlisi cerebral és un conjunt de trastorns del desenvolupament motor que causen anormalitats en la postura, el to muscular i la coordinació motora. Les opcions per tractar les alteracions del to muscular són múltiples. L’alteració del to en la paràlisi cerebral és l’espasticitat, una hipertonia depenent de la velocitat i degut a un reflex miotàtic exagerat.


    Citation: Claudia Muñoz Benito. Tractaments de l’espasticitat en la paràlisi cerebral: Una revisió sistemática. https://doi.org/10.24175/sbd.2018.000094
    Received: May 07, 2018  Accepted: May 07, 2018  Published: May 07, 2018
    Copyright: © 2018 Claudia Muñoz Benito. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC), which allows, distribution, reproduction in any medium, provided the original author and source are credited and non-commercial use.
    Funding: I certify that no funding has been received for the conduct of this study and/or preparation of this manuscript.
    Conflicts of Interest: I have no conflicts of interest to declare

    

    Tractaments de l'espasticitat en la paràlisi cerebral: Una revisió sistemática

    Mònica Biosca Sellarès, Claudia Muñoz Benito

    Clínica de Neurorehabilitación. Universitat Autònoma Barcelona

    Palabras clave: Cerebral palsy. Spasticity. Botulinum toxin. Physiotherapy. Rehabilitation.

    Introducció

    La paràlisi cerebral és un conjunt de trastorns del desenvolupament motor que causen anormalitats en la postura, el to muscular i la coordinació motora. Les opcions per tractar les alteracions del to muscular són múltiples. L'alteració del to en la paràlisi cerebral és l'espasticitat, una hipertonia depenent de la velocitat i degut a un reflex miotàtic exagerat.

    Objectiu

     Revisar la bibliografia existent fins al moment de l'evidència científica respecte els tractaments que tenen major eficàcia en la reducció de l'espasticitat en la  paràlisi cerebral infantil espàstica.

    Material i mètodes

    Es va cercar en bases de dades mitjançant les paraules clau "cerebral palsy", "spasticity", "botulinum toxin", "physiotherapy", "physical therapy", "rehabilitation" i "orthosis". Aquesta recerca va ser limitada per l'any de publicació (≥ 2011); idioma (anglès i espanyol); i tipus d'estudi ("randomized controlled trials"). Es van incloure els assaigs que investiguen l'efectivitat de la teràpia en l'espasticitat; i tenen una puntuació ≥4 a PEDro; o de ≥3 a Jadad.

    Resultats

    13 assajos controlats aleatoritzats van ser inclosos en la revisió sistemàtica. La majoria dels estudis van mostrar millores de l'espasticitat. Aquestes van ser significants en la toxina botulínica i en les intervencions de fisioteràpia combinada amb electroestimulació neuromuscular, vibració de tot el cos, teràpia per ones de so i de xoc extracorpòrees.

    Discussió

    Es demostra l'efectivitat significativa de l'ús de la toxina i la fisioteràpia, en conjunt i per separat, per tractar l'espasticitat en paràlisi cerebral. D'altra banda, l'aplicació d'ajudes tècniques només s'evidencia com a teràpia complementària. S'obtenen resultats favorables sobre la fisioteràpia amb ajudes tècniques i de l'aplicació de la toxina botulínica i fisioteràpia amb ajudes tècniques però no es troben diferències significatives sobre la superioritat d'una sobre l'altra.

    Conclusió

     A l'investigar l'aplicació de la toxina, fisioteràpia i ajudes tècniques en conjunt, no es pot afirmar quin és el millor tractament per l'espasticitat. Amb l'evidència actual s'hauria de poder concloure que un tractament combinat de toxina botulínica, fisioteràpia i ajudes tècniques és el més efectiu, però no és possible degut a que l'únic estudi trobat que compara exactament aquests tractaments no obté diferències significatives. Aquesta controvèrsia ens porta a recomanar futures investigacions en aquesta línia.

About The Author/s
Claudia Muñoz Benito
claudiamunozbenito@gmail.com
Clínica de Neurorehabilitación. Universitat Autònoma Barcelona


Metrics & social

Views: 253
Downloads: 16
Comments: 0
DOI: 10.24175/sbd.2018.000094

Article with no peer review