ES | EN | PT
ISSN 2604-7071
  • Communications to Congresses / Medicine and Health Sciences

    Ictus, demència i fisioteràpia: factors predictors of functional recovery

    Ictus, demència i fisioteràpia: factors predictors de recuperació funcional

    Authors: Eva Caselles Pujol

    Keywords: Ictus. Dementia. Functional improvement

    Keywords: Ictus. Demència. Millora funcional

    Abstract: Patients with a double diagnosis of Cerebral Vascular Accident (CVA) and dementia manifest a loss of specific motor and cognitive abilities, which generate the need for a more specific therapeutic approach, individualized and adapted to their new cognitive conditions and functional.

    Abstract : Els pacients que presenten un doble diagnòstic d’Accident Vascular Cerebral (AVC) i demència, manifesten una pèrdua d’habilitats motrius i cognitives concretes, que generen la necessitat d’un abordatge terapèutic més específic, individualitzat i adaptat a les seves noves condicions cognitives i funcionals.


    Citation: Eva Caselles Pujol. Ictus, demència i fisioteràpia: factors predictors de recuperació funcional. https://doi.org/10.24175/sbd.2018.000027
    Received: May 04, 2018  Accepted: May 07, 2018  Published: May 07, 2018
    Copyright: © 2018 Eva Caselles Pujol. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC), which allows, distribution, reproduction in any medium, provided the original author and source are credited and non-commercial use.
    Funding: I certify that no funding has been received for the conduct of this study and/or preparation of this manuscript.
    Conflicts of Interest: I have no conflicts of interest to declare

    

    Ictus, demència i fisioteràpia: factors predictors de recuperació funcional

    E Caselles Pujol, A Curià Fabregat, N Larré Ferrer, N Torra Mateu.

    Hospital Sociosanitari Hestia Balaguer (Lleida)

    Paraules clau: Ictus. Demència. Millora funcional.

    Introducció

    Els pacients que presenten un doble diagnòstic d'Accident Vascular Cerebral (AVC) i demència, manifesten una pèrdua d'habilitats motrius i cognitives concretes, que generen la necessitat d'un abordatge terapèutic més específic, individualitzat i adaptat a les seves noves condicions cognitives i funcionals.

    Objectius

    §  Marcar objectius terapèutics clars en el tractament de fisioteràpia en pacients amb aquests diagnòstics.

    §  Establir els paràmetres que condicionen el tractament de fisioteràpia.

    §  Avaluar l'eficàcia del tractament de fisioteràpia, tenint en compte la capacitat funcional al final del període de tractament.

    Metodologia

    Mitjançant la realització d'un estudi retrospectiu, descriptiu, amb una mostra de 54 pacients amb diagnòstic d'AVC i demència (amb un Índex de Pfeiffer igual o superior a 7 errades) que correspon als que han estat ingressats durant els anys 2015 i 2016 a l'Hospital sociosanitari Hestia Balaguer.

    S'exclogué de l'estudi a aquells pacients que van ser èxitus durant el tractament o aquells que van precisar d'ingrés en un centre d'aguts.

    Variables que es tingueren en compte: sexe, edat, evolució dels valors de l'Índex de Barthel i temps de tractament de fisioteràpia rebut.

    Resultats

    §  Sexe: 29 dones i 25 homes.

    §  Mitjana d'edat: 4 menors de 65 anys, 18 entre 65 i 74 anys,

    20 entre 75 i 85 anys i 12 majors de 85 anys.

    §  Mitjana de temps de tractament de fisioteràpia: 95 dies.

    §  Increment inferior a 20 punts en l'Índex de Barthel: 53%.

    §  Increment d'entre 20 i 40 punts en l'Índex de Barthel: 33%.

    §  Increment superior a 40 punts en l'Índex de Barthel: 14%.

    Discussió

    A partir dels resultats obtinguts podem concloure que la milloria funcional en aquests pacients no està directament associada a l'edat ni al sexe, sinó al temps de durada del tractament fisioterapèutic.

    Per tant, per un tractament adequat dins l'àmbit de les competències del fisioterapeuta i que millor s'ajusti a les necessitats d'aquests pacients, és bàsic primer, analitzar la situació funcional a l'inici del tractament i segon, fer valoracions progressives i analítiques que ens ajudaran a modificar i ajustar aquest tractament a mesura que s'aprecien millores en la seva funcionalitat i de retruc, en la seva qualitat de vida.

About The Author/s
Eva Caselles Pujol
evacasellesp@gmail.com


Metrics & social

Views: 278
Downloads: 9
Comments: 0
DOI: 10.24175/sbd.2018.000027

Article with no peer review