ES | EN | PT
ISSN 2604-7071
  • Communications to Congresses / Medicine and Health Sciences

    Addressing persistent/recurrent pain by combining transcranial direct current stimulation with virtual reality

    Abordatge del dolor persistent/recurrent a través de la combinació d'estimulació transcranial per corrent directe amb realitat virtual

    Authors: Selma Delgado Gallén

    Coauthors: María Redondo Camós, Roger Bragulat, Judit Salinas, Manel Ochoa, Raúl Pelayo

    Keywords: Chronic pain. Transcranial direct current stimulation. Virtual reality. Attentional bias

    Keywords: Dolor crònic. Estimulació transcraneal per corrent directe. Realitat virtual. Biaix atencional

    Abstract: Addressing pain using the combination of non-invasive brain stimulation (NCI) and virtual reality (VR) is a promising area of research that offers new avenues for the treatment of chronic and acute pain. This approach is based on the integration of two technologies that have proven to be effective separately (Jones 2016, Pacheco-Barrios 2020), offering a synergy that could significantly improve the quality of life of patients.

    Abstract : Addressing pain using the combination of non-invasive brain stimulation (NCI) and virtual reality (VR) is a promising area of research that offers new avenues for the treatment of chronic and acute pain. This approach is based on the integration of two technologies that have proven to be effective separately (Jones 2016, Pacheco-Barrios 2020), offering a synergy that could significantly improve the quality of life of patients.L’abordatge del dolor mitjançant la combinació d’estimulació cerebral no invasiva (ECNI) i realitat virtual (RV) és una àrea de recerca prometedora que ofereix noves vies per al tractament del dolor crònic i agut. Aquest enfocament es basa en la integració de dues tecnologies que han demostrat ser efectives per separat (Jones 2016, Pacheco-Barrios 2020), oferint una sinergia que podria millorar significativament la qualitat de vida dels pacients.


    Citation: Selma Delgado Gallén, María Redondo Camós, Roger Bragulat, Judit Salinas, Manel Ochoa, Raúl Pelayo. Abordatge del dolor persistent/recurrent a través de la combinació d'estimulació transcranial per corrent directe amb realitat virtual. https://doi.org/10.24175/sbd.2024.000116
    Received: December 08, 2024  Accepted: December 08, 2024  Published: December 08, 2024
    Copyright: © 2024 Delgado Gallén et al. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC), which allows, distribution, reproduction in any medium, provided the original author and source are credited and non-commercial use.
    Funding:
    Conflicts of Interest:

    

    Abordatge del dolor persistent/recurrent a través de la combinació d'estimulació transcranial per corrent directe amb realitat virtual

    Selma Delgado Gallén1, María Redondo Camós, Roger Bragulat, Judit Salinas, Manel Ochoa, Raúl Pelayo

    1Fisioterapeuta Rehabilitación PHD, Guttmann

    Autor per correspondència

    Selma Delgado Gallén, selmadelgado@guttmann.com

    Paraules Claus: Dolor crònic, Estimulació transcraneal per corrent directe; Realitat virtual; Biaix atencional

    Introducció

    L'abordatge del dolor mitjançant la combinació d'estimulació cerebral no invasiva (ECNI) i realitat virtual (RV) és una àrea de recerca prometedora que ofereix noves vies per al tractament del dolor crònic i agut. Aquest enfocament es basa en la integració de dues tecnologies que han demostrat ser efectives per separat (Jones 2016, Pacheco-Barrios 2020), oferint una sinergia que podria millorar significativament la qualitat de vida dels pacients.

    Objectiu

    Comprovar  si l'ECNI combinada amb RV pot disminuir el dolor i les seves conseqüències cognitiu-afectives i discernir si té un efecte diferent segons el tipus de dolor.

    Metodologia

    Una mostra de 21 pacients amb dolor persistent van realitzar un protocol de 10 sessions de 20 min de duració d'estimulació transcranial per corrent directe (TDCS) combinat amb RV. L'ànode es va col·locar a l'àrea motora primària segons la localització del dolor (C3, C4) i l'elèctrode de retorn al còrtex prefrontal (FP2, FP1). Es va dividir la mostra segons diagnòstic en pacients amb dolor neuropàtic (n=12) i dolor de tipus nociplàstic (n=9).

    Primer es va realitzar amb la mostra total (n=21) proves t en les variables de intensitat, interferència afectiva i de l'activitat, així com dels resultats del qüestionari de catastrofisme, administrats tots abans i després del tractament. Posteriorment vam repetir les proves comparant entre grups. L'aplicació de la RV es va escollir segons el tipus de dolor i impacte del dolor, i s'incloïen activitats relacionades amb la marxa, trenca-closques, activitats de coordinació o vídeos en 360º.

    Resultats

    Els pacients van mostrar una milloria en intensitat (t=4,922, p<0,001) i interferència afectiva (t=4,407, p<0,001) i d'activitat (t=4,060, p=0,001), així com en catastrofisme (t=2,308, p=0,035). Aquestes millories no variaven significativament segons el tipus de dolor, excepte el catastrofisme que disminuïa més en el grup de dolor nociplàstic (F=10,551, p=0,005).

    Conclusions

    La combinació de TDCS amb RV és un tractament efectiu no només per disminuir la intensitat sinó aspectes més cognitiu-afectius com el catastrofisme. A més, l'efecte beneficiós és comú en dolor nociplàstic com en dolor neuropàtic, suggerint l'efecte terapèutic d'aspectes relacionats amb la RV com la desviació de l'atenció o la motivació derivada del joc.


    Addressing persistent/recurrent pain by combining transcranial direct current stimulation with virtual reality

    Selma Delgado Gallén1, María Redondo Camós, Roger Bragulat, Judit Salinas, Manel Ochoa, Raúl Pelayo

    1 Physiotherapist Rehabilitation PHD, Guttmann

    Corresponding author

    Selma Delgado Gallén, selmadelgado@guttmann.com

    Keywords: Chronic pain, Transcranial direct current stimulation, Virtual reality, Attentional bias

    Introduction

    Addressing pain using the combination of non-invasive brain stimulation (NCI) and virtual reality (VR) is a promising area of research that offers new avenues for the treatment of chronic and acute pain. This approach is based on the integration of two technologies that have proven to be effective separately (Jones 2016, Pacheco-Barrios 2020), offering a synergy that could significantly improve the quality of life of patients.

About The Author/s
Selma Delgado Gallén
selmadelgado@guttmann.com
Fisioterapeuta Rehabilitación PHD, Guttmann


María Redondo Camós
Fisioterapeuta. Institut Guttmann Hospital de Neurorehabilitació. Barcelona


Roger Bragulat
Fisioterapeuta. Institut Guttmann Hospital de Neurorehabilitació. Barcelona


Judit Salinas
Fisioterapeuta. Institut Guttmann Hospital de Neurorehabilitació. Barcelona


Manel Ochoa
Fisioterapeuta, cap de rehabilitació. Institut Guttmann Hospital de Neurorehabilitació. Barcelona


Raúl Pelayo
Neuròleg. Institut Guttmann Hospital de Neurorehabilitació. Barcelona


Metrics & social

Views: 79
Downloads: 0
Comments: 0
DOI: 10.24175/sbd.2024.000116

Article with no peer review